Titular notícies

ORIOL CANALS, GRÀCIES PER ENSENYAR-NOS QUE ELS CONTES NO TENEN EDAT

Dimecres 7 Gener 2015

“Damià, et diré una cosa que gairebé ni la família sap: em caso!” D'aquesta manera, radiant i feliç com un anís, em va rebre l'Oriol Canals quan vaig arribar a la Plaça de l’Ajuntament d'Alella per a preparar l'espectacle Cooperem o competim? el 15 de novembre del 2014. A l'acabar, com si tanquèssim un cercle, la Júlia -una nena de 8 anys- emocionada, ens va comentar “és el millor conte que he sentit mai!”. Els dos vam somriure de felicitat i li vam donar les gràcies. Aquesta bonica trobada, va ser la darrera que vaig tenir amb l'Oriol Canals, qui ha patit un accident mortal de moto a Indonèsia, durant el seu tan esperat viatge de noces. Canals es definia com a “educador de formació, cantant i animador de professió i somiatruites inconformista de vocació”.

La temporada 2008/09 realitzava una col·laboració a Ràdio 4, amb un microespai dedicat al turisme responsable titulat Coneix Món, i vaig tenir l'oportunitat de conèixer en Jordi Roura, qui feia un programa de música i havia estat company d'en Xesco Boix al grup d'animació Ara va de bo. A inicis del 2009 vaig tenir la idea d'impulsar el Concurs de podcast – Contes del Món i volia potenciar la iniciativa de COMSOC – Comunicació Social portant damunt de l'escenari els contes de les participants. Ho vaig tenir molt clar, en Roura era una de les millors persones per ajudar-me a endinsar-me en el món de l'animació professional a casa nostra, i així va ser. Ens vam trobar una tarda al Tradicionàrius de Gràcia (C.A.T) i allí em va recomanar parlar amb l'Oriol Canals, qui en aquell moment formava part de la junta de l'AMAPEI - Associació de Músics i Animadors Professionals d'Espectacles Infantils.

Jaume Barri, Roger Canals, Carles Cuberes, Manel Hernàndez, Jaume Ibars, Rah-mon Roma, i Jordi Tonietti, van ser alguns dels animadors que l'Oriol em va proposar per animar les Diades dels Contes del Món en la primera conversa -fluida i atenta- que vam tenir, i alguns d'ells han acabat animant aquest espectacle durant els cinc anys que portem compartint escenari.

En aquest temps l'Oriol ha animat dotze espectacles, onze Diades dels Contes del Món i una vegada l'espectacle Cooperem o competim?. Compartim fotografies d'algunes d'aquestes actuacions:
 
oriol canals terrassa oriol canals sant sadurni anoia oriol canals a santa coloma de gramenet oriol canals alella
Terrassa - 28/05/11 St. Sadurní d'Anoia - 11/11/11 Sta. C. de Gramenet - 18/07/12 Alella - 26/04/13
       
gramenet oriol canals oriol canals ametlla del valles oriol canals vacarisses alella oriol canals
Sta. C. de Gramenet - 25/07/13 Ametlla del Vallès - 27/10/13 Vacarisses - 09/06/14 Alella - 15/11/14

Però més enllà dels espectacles l'Oriol també ha contribuit -amb la seva energia i veu- en els actes de presentació de la primera i segona edició del Concurs de podcast – Contes del Món, al Tradicionàrius de Gràcia el 14/10/09 (àlbum de fotos i vídeo) i a l'Institut Sant Josep de Calassanç de Barcelona el 14/10/10 (àlbum de fotos i vídeo) respectivament, amb la companyia d'en Jordi Roura, la Laura Pérez, i en Manel Hernàndez. Alguns recordem especialment el conte de la “Sopa de pedres” que va contar a C.A.T i el clam “Dónde estará mi calcetín” del segon acte. “A vegades tenim la idea que les cançons i els contes són per nens molt petits, i les cançons i els contes no tenen edat. Llavors, si els nens de cinquè, sisè [de Primària] i fins i tot d'ESO poden explicar contes i escoltar-los, benvingut sigui.” comentava l'Oriol en aquest vídeo.

L'Oriol també ha participat com a membre del jurat del primer concurs el curs 2009/10, a la Mostra d'accions de sensibilització 2011 de la DIBA, i ha estat l'autor de l'apartat “Animadors de les Diades dels Contes del Món” del cinquè i darrer llibre i disc del certamen que podeu veure i llegir en exclusiva.
 
llibre contes del mon oriol canals

També ens hem trobat en reunions de seguiment, valoració i creació que hem tingut conjuntament amb els animadors Jaume Barri, Carles Cuberes, Manel Hernàndez, Rah-mon Roma, i Jordi Tonietti. Malgrat que alguns el presentaven com “el Frank Sinatra de l'animació a Catalunya”, l'Oriol sempre ha estat humil en les seves aportacions, unes aportaciones que feia quan ja havia escoltat als altres. En una d'aquestes trobades em va convidar a participar en el seu projecte "Catalunya cafè a cafè".

Abans d'agafar la furgoneta i marxar a casa, content per la seva estrena de l'espectacle Cooperem o competim? a Alella, li vaig regalar el cinquè exemplar dels llibres-discs dels Contesdelmon.org i ell va comprar la resta d'exemplars, per tal de tornar a tenir un material que li interessava rellegir i sentir, i va compartir les ganes d'impulsar el nou espectacle basat en el conte tibetà de l'Ocell de la felicitat.

El 28 de desembre, el dia següent de la mort de l'Oriol, vaig escriure aquestes paraules al perfil de Facebook dels Contes del Món que us convido a compartir i comentar:
 
 

Recentment s'ha publicat una entrada sobre l'Oriol Canals a la Viquipèdia - La enciclopèdia lliure que diu "Oriol Canals (1975-2014) fou un músic i animador infantil barceloní, també conegut com a Oriol Foll en la faceta de cantautor i fundador del grup de música Kumbes del Mambo, entre altres conjunts. Nebot valencià del Xesco i del Joan Boix Masramon (sa mare n'era cosina), s'autodefinia com a «educador de formació, cantant i animador de professió i somiatruites inconformista de vocació»." Us animo a entrar-hi i millorar-la!

Per aquells que tingueu ganes d'escoltar-lo ja, ho podeu fer a continuació -de forma senzilla i gratuïta- perquè l'Oriol ens ha facilitat que escoltem a Internet uns quants dels seus discs: "A cau d'orella” - 2004; "Xesco. Encara ens encantes" - 2009; “Foc” - 2010; “Escarbat Bum Bum!” - 2012; “Tauró a la vista” - 2013. Aquest darrer treball ha estat publicat gràcies al suport de 137 mecenes en una campanya de micromecenatge a Verkami.

Per finalitzar, us he triat sis vídeos amb l'Oriol a primera fila per a què comproveu com es bellugava en diferents terrenys musicals, dos video-clips com animador, un reportatge sobre el festival Biberó Rock, dos directes dels Kumbes del Mambo, i el darrer vídeo és la última aparició de l'Oriol a través del seu perfil de Youtube.
 
"Avió petit" de l'àlbum Foc - 2010 Video – clip “Tauró a la vista” - 2014 Kumbes al Biberó Rock 2013
     
"El monstre de Banyoles" dels Kumbes "Confetti" de Kumbes del Mambo Darrer vídeo “Peixet de coloraines”

Oriol, fins sempre! Gràcies per animar-nos a somiar!
 

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies